Bomuld

Bomuld er en af de mest anvendte former for fibre, som vi bruger i garn industrien. Ca. 40% af alle materialer der idag bliver brugt til beklædning er bomuld. Bomulden stammer fra fibrene der vokser omkring frøene på bomuldsplanterne, som dyrkes mange steder i verden. Tre fjeredele af verdens bomuldsproduktion stammer fra Kina, Indien, USA, Rusland og Pakistan, men også lande som, Egypten, Grækenland, Tyrkiet, Argentina og flere af de afrikanske udviklingslande dyrker bomuld.

Bomuldens fibre er nemme at spinde, med deres flade og skruede form, selv om fibrene kan varierer en hel del i længden. Man taler om langstablet og kortstablet fibre, inden for bomuld, når man skal kigge på kvaliteten af bomuldsgarn. De langstablet fibre er typisk dyrere og finere, da de er blødere, blankere og renere i spindingen end de kortfibrede. Den Egyptiske bomuld har altid været kendt for kvalitet, da den har langstablet fibre. Når man kvalitets vurderer bomuldsgarner, taler man også om garnet er kæmmet eller kartet. Her er det den kæmmet kvalitet der er finest, da den mere blank og blød, end kartet bomuld, som tid har små fibre som stikker ud, der gør garnet mere ujævnt i tråden.

Farvningen af bomulden spilder også en rolle, når man taler om kvaliteten af garnet. Ikke fordi farven fra naturens side, som kan varierer i meget fra hvid, til gul, flødefarvet, blålig til rødbrun spilder ind, men forarbejdningen og farvningen har betydning for det færdige garn. Nogle af de farver vi ønsker os i vores garn, har simpelthen været en hårdere behandling igennem end andre, for at få den ønskede farve. Det er også farvningen der gør, at man kan opleve en lille forskel på tykkelsen eller blødheden, selv om man står med samme type garn, men forskellige farver.

Bomuldsgarn har mange egenskaber, bomuld er specielt kendt for sine stærke og absorberende evner, samt dens gode egenskab til at blive farvet og vasket. Bomulden har også en tendens til at lede varmen væk fra kroppen og er derfor behagelig om sommeren. Vi har en fin bomuld fra CeWec til pinde 2,5 og 3 som hedder Cotton true sport, utrolig blød og lækker til bland andet sommerblus og til baby. Køb Cotton true sport her: 

 

En nyere form for bomuld, er den økologisk dyrket bomuld. Her har man ikke brugt nogen former for sprøjtegifte eller anden form for behandling, som belaster miljøet. Vi har Cottonwood og Mistral fra, se alle garner hos Cewec her, som er et fremragende eksempel på et bomuldsgarn, der er produceret efter mijløhensyn. Denne bomuldsgarn/ cotton er organisk, det vil sige at der også er taget hensyn til arbejderne i fremstillingen af garnet. Køb Cottonwood her.

Køb Mistral her: 

Blokkeren Susanne Gustafsson er vild med at bruge CeWec garner lige som os, og du kan finde mange gratis opskrifter på hendes blok her: